Gruppsamtal med upp till 12 deltagare, och alla ska hållas isär. Hur går det egentligen till? Det är väldigt svårt, och ibland snudd på omöjligt. Här är lite smarta tips som vi använder. Ingen metod är helt säker, men genom att kombinera dessa metoder så kommer du få god hjälp vid transkribering av stora gruppsamtal.

Och om du inte klarar det själv, så anlitar du oss!

Anteckningar och tidskoder

Förhoppningsvis så presenteras alla deltagare i början av inspelningen. Då kan du skriva några noteringar om vem som låter hur. ”Kvinna med bred norrländska” eller ”låter som min Jonas i min klass på högstadiet” kan vara två exempel. Ibland behöver man vara mer specifik än så. Notera också tidskoden för när personen presenterar sig. Om du blir osäker så kan du gå tillbaka till den tidskoden för att dubbelkolla. Vissa av oss har ibland en extra mediaspelare öppen i datorn, bara för detta.

Lyssna in rummet

Om du har stereohörlurar och inspelningen är gjord i stereo, så går det att höra vart i rummet personen sitter. Någon hörs mer i den högra luren och någon annan mer i den andra vänstra. Någon hörs lite svagare, som om den sitter längre bort. Notera gärna vart i rummet som deltagarna sitter, det kommer hjälpa dig att hålla isär dem.

Videostöd

Om det finns en videoinspelning så använd den. Kanske har du den uppe medan du transkriberar, eller tittar på den när du går igenom filen efteråt. Då är det hyfsat enkelt att se vem som rör på munnen när den pratar. Eller kanske har någon deltagare andra rörelsemönster som indikerar att den pratar?

Ledtrådar i innehållet

Om någon säger ”som Emma just sa” så kan du enkelt använda det för att dubbelkolla att du har uppfattat korrekt vem Emma är.

En deltagare berättar tidigt i samtalet att hen är lastbilschaufför. Längre fram i samtalet säger någon ”när jag lossar last vid butikerna” så kan det vara en liten ledtråd som hjälper dig. Men det kan förstås vara någon annan av deltagarna som kör lastbil, eller av annan anledning lossar gods vid butiker. Men det är alla fall en liten ledtråd som du kan ha användning av.