Då och får vi in ljudmaterial från inspelade telefonsamtal. Ska du genomföra telefonintervjuer så rekommenderar vi att du skaffar bra utrustning för detta. Olympus har en intressant lösning som fungerar förvånansvärt bra. Olympus TP 8 kostar några hundralappar på exempelvis Kjell och Company.

Mikrofonen sitter i en hörselsnäcka som du stoppar in i ditt öra. När du sedan lägger telefonen (eller dina over ear lurar) mot örat så hamnar mikrofonen precis där ljudet från den du talar med. Du kopplar in mikrofonen i din diktafon och din röst spelas in genom diktafonens inbyggda mikrofon.

Hur bra det blir det?

Det blir oftast bättre ljudkvalitet när båda är på samma plats istället för via telefon. Utöver det vanliga, som att vara i en tyst miljö, så påverkas ljudkvalitén förstå också av hur bra telefonförbindelsen är. Vår erfarenhet är att det kan bli väldigt bra ljud om den här utrustningen används under goda förusättningar.

Är det lagligt att spela in samtal i smyg?

Om du själv deltar i samtalet så är det lagligt att spela in ett telefonsamtal utan att berätta det för de övriga medverkande. Det är dock olagligt att spela in någon annans samtal där du själv inte deltar. Källa: Folkets jurist 

Olympus TP-8

En Olympus TP-8 för smidig inspelning av telefonsamtal